loader-logo
Buitenwerkers hebben 3 keer meer kans op huidkanker. Meer dan 90% daarvan zijn niet-melanoom kankers.
Ga onze uitdaging aan. Neem een foto en red levens.

Ga onze uitdaging aan.

Neem een foto en red levens.

Om mensen bewust te maken van de gevaren van de zon en het risico op huidkanker, kun je een foto delen waarop de zone te zien is die het meeste risico loopt: de beroemde ‘H’ op je gezicht.

Teken een H op je gezicht met zonnecrème

OF

Deel je foto op Facebook en/of Instagram met de hashtag #CheckYourH

Opgepast: de foto moet openbaar zijn

Nodig je vrienden en collega’s uit om mee te doen!

Bereik nóg meer mensen – voeg een kader toe aan je profielfoto.

In België krijgt 1 op 5 mensen huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. En volgens wetenschappelijke studies hebben mensen die buiten werken 3 keer meer kans om het te krijgen. Help ons dit fenomeen te bestrijden met de #CheckYourH-actie.

Video afspelen
1. Huidkankers in het algemeen, en niet-melanoom kankers in het bijzonder

Kankers zijn een groep ziekten waarbij abnormale cellen zich op ongecontroleerde wijze delen en vermenigvuldigen. Deze cellen vormen een massa - een tumor - die groeit en gezond weefsel overwoekert.

 

Huidkankers, die zich in de cellen van de huid vormen, bestaan in verschillende vormen. Er zijn twee hoofdgroepen: melanoom en niet-melanoom kankers. Wat het verschil is? De eerste ontwikkelen zich in de melanocyten (de pigmentproducerende cellen in de bovenste laag van de huid) en de tweede ontstaan hoofdzakelijk in de basale of plaveiselcellen.

 

Niet makkelijk om je weg te vinden in al deze medische terminologie, toch? Hier heb je een eenvoudig schema om het wat duidelijker te maken.

 

 

Niet-melanoom huidkankers, ook wel cutane carcinomen genoemd, vertegenwoordigen de meerderheid van de huidkankers, meer dan 90%. Paradoxaal genoeg komen zij het meest voor en zijn zij ook het minst bekend.

2. Wie moet ervoor opletten?

Het antwoord is eenvoudig: iedereen!

 

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is namelijk overmatige blootstelling aan ultraviolette stralen (uv), zowel natuurlijke als kunstmatige. Elke langdurige of frequente blootstelling aan uv-stralen komt dus met een bepaald risico en kan tot kanker leiden, zelfs jaren na de blootstelling.

 

Of je nu 's zomers graag op het strand ligt te zonnebaden, lange wandeltochten maakt of elke dag van je werk naar huis fietst, je huid wordt blootgesteld aan deze schadelijke straling.

 

Mensen die buiten werken, worden dus meer blootgesteld aan de ultraviolette stralen van de zon en hebben dan ook een grotere kans om huidkanker te krijgen. Metselaars, timmerlieden, dakwerkers, maar ook boeren, tuiniers, spoorwegarbeiders, postbodes, vissers en andere beroepen, dus wees extra voorzichtig!

3. Wat zijn de risico's en behandelingen?

Geïsoleerde, primaire en vroeg gediagnosticeerde niet-melanoom kanker kan in de meeste gevallen met succes operatief worden verwijderd.

 

Maar soms is de kanker agressiever. Dat is het geval wanneer de tumor lokaal gevorderd is, wat betekent dat hij wijdverspreid is en/of diep zit, en/of moeilijk te verwijderen is vanwege zijn locatie. Dat is ook zo bij uitzaaiingen, wat inhoudt dat de tumor zich naar andere organen van het lichaam heeft verspreid.

 

De behandeling hangt af van de vorm van de kanker, de groei, de plaats, de grootte en de diepte van de tumor, en de leeftijd van de patiënt. Hoewel de meeste tumoren kunnen worden behandeld met een operatie, bestraling of systemische therapie (zoals chemotherapie, doelgerichte therapieën of immunotherapie), nemen de risico's toe als de ziekte niet vroeg genoeg wordt ontdekt. In sommige gevallen wordt de kanker ongeneeslijk en kan hij fataal zijn.

 

Eén ding is zeker, voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig zijn er nu veel manieren om je huid te beschermen.

 

Voor meer informatie kun je de Euromelanoma-brochure downloaden, de website van de Stichting tegen Kanker bezoeken en het onderwerp aankaarten bij je arts of dermatoloog.

Preventie boven alles

Zowel in de zomer als in de winter is het gezicht het lichaamsdeel dat het meest aan Uv-stralen wordt blootgesteld en daardoor het grootste risico loopt om niet-melanoom huidkanker te ontwikkelen. Vooral de H-zone, het symbool van de #CheckYourH-campagne, loopt gevaar.

Na het gezicht lopen ook de schedel, de onderarmen en de rug extra risico. Bescherm je huid dus met deze 3 essentiële stappen.

Schaduw

Werk zoveel mogelijk in de schaduw en vermijd langdurige blootstelling aan de zon

Bedekkende kleding

Draag kleding die je lichaam zo veel mogelijk bedekt. En vergeet je hoofd niet!

Zonnebrandcrème

Smeer elke 2 uur een goede laag zonnebrandcrème factor 50+ op de blootgestelde delen

Screening

Het is essentieel om je huid in de gaten te houden. Waar je op moet letten? Een vlek die verandert van grootte, vorm of kleur. Een plek die anders is dan andere, die asymmetrisch is, ruw, schilferig of korstig, parelend, bloedend, etterend of een wondje dat niet geneest.

Maar let op, hoewel de huid zelf controleren een goed begin is, vervangt het nooit een bezoek aan de dokter. Helaas kunnen huidcarcinomen zeer moeilijk zelf worden opgespoord. Maar, zoals bij alle kankers, geeft een vroege detectie de beste kans om er vanaf te komen.

Praat met je arts of dermatoloog. En als je steeds buiten werkt en extra veel aan de zon wordt blootgesteld, laat je dan regelmatig controleren.

De #CheckYourH-campagne

Het doel van deze campagne is mensen bewust maken van de risico’s van blootstelling aan de zon, die de ontwikkeling van huidkanker in de hand werkt. Paradoxaal genoeg is de meest voorkomende vorm van deze kankers ook de minst bekende! Daarom richt de #CheckYourH-campagne zich op niet-melanoom kankers door elk jaar een specifieke risicogroep onder de aandacht te brengen.

In 2021, voor deze allereerste editie, zijn buitenwerkers het doelwit.

Het is wetenschappelijk bewezen: mensen die buiten werken hebben 3 keer meer kans op huidkanker!

Deze campagne wordt ondersteund door:

  • De Stichting tegen Kanker, een van de belangrijkste spelers in de strijd tegen kanker in België
  • Euromelanoma, de officiële huidkankerpreventiecampagne van de Europese Vereniging voor Dermato-Oncologie (EADO)
  • La Roche-Posay dat zich inzet voor de ontwikkeling van schoonheids- en huidverzorgingsproducten die het leven van mensen met een gevoelige huid verbeteren
  • Sanofi, een van ’s werelds grootste farmaceutische bedrijven
  • De Confederatie Bouw, sinds 1946 een overkoepelende werkgeversorganisatie voor de Belgische bouwsector

#CheckYourH is een communicatiecampagne in de pers, in het straatbeeld en vooral op sociale netwerken, waarmee een zo groot mogelijk aantal mensen doelgericht kan worden bereikt. #CheckYourH vestigt de aandacht op de zones in het gezicht die extra risico lopen en die samen een H vormen.

Volg ons!

Meer info

Hoe bescherm je je huid? Hoe voer je een screening uit? Voor alle andere vragen – praat met je dokter.

Wenst u samen met uw personeel deel te nemen aan onze campagne ? Aarzel niet hier onze brochure te downloaden en neem contact op met de organisatie van #CheckYourH !

VADEMECOM BV

+32 (0) 2 269 50 21